diumenge, 22 de desembre del 2013

La tranquil·litat del llac dels ànecs amenaçada per la destrucció de la zona verda annexa.

Fa uns 15 anys van iniciar la urbanització del barri de Mas Lluí a Sant Feliu de Llobregat. Entre altres encerts, es va conservar la recollida d'aigua d'una bassa natural que hi havia, creant un llac al final del parc Europa, a tocar del parc de Collserola, que la gent ha batejat amb el nom “Llac dels ànecs”. En aquest llac l'any 2007 es va fer un seguiment ornitològic i una recopilació d'espècies d'ocells que el visitaven entre les que destaquem blauet, martinet de nit, martinet blanc, bernat pescaire, ànec coll-verd, polla d'aigua, xivitona, gavina riallera, titella, cuereta torrentera, cuereta blanca, boscarla de canyar i repicatalons, així com també granotes reinetes comuns i blaves.
 
Fa mesos que van arribar al parc les màquines de Sant Just, han arrasat el canyissar i els camps existents. La gent que hi vivim, callàvem perquè ens pensàvem que continuarien el Parc Europa. Però resulta que just a uns 50 metres de l'aigua del llac, la part del Parc més preuada per la seva bellesa natural, han planificat una pista polivalent asfaltada per a què els sorolls de les pilotes harmonitzin amb
els de la natura existent.
On està la sensibilitat dels planificadors? Si us plau polítics i tècnics, penseu-hi, feu aquesta pista asfaltada 100 metres més amunt i deixeu tranquils als animals i a les persones grans que disfrutem del parc. 

Pd. Sobre els plànols d'urbanisme de S.Just, es veu: Vorejant la línia de frontera entre els dos pobles, el camí de la Salut de uns 2 o 3 metres,
tot seguit 41 metres x 30 metres de pistes, sobre el dibuix hi ha tres rectangles, com que es polivalent hi ha un munt de ratlles de canxas i material esportiu.
El desnivell respecta al llac es de uns dos o tres metres per damunt.

Dolors Puigdemont
__________________________
Resposta de l'Ajuntament de Sant Just Desvern:

Les obres del parc s’executen per part de la Junta de Compensació del Sector  Mas Lluí de Sant Just Desvern. A principis del mes d’octubre varen finalitzar les obres d’urbanització dels vials i queda pendent la urbanització dels espais  públics.  La Junta de Compensació, que al seu dia va adjudicar la totalitat de l’obra, ens ha de comunicar l’inici de la urbanització dels espais públics pendents.
La pista de jocs està projectada  a aproximadament  50m de la lamina del llac (mitja illa de l’eixample barceloní). La pista preveu uns tancaments per tal de protegir i evitar que les pilotes puguin envair i molestar a  la resta d’usuaris de l’espai públic.
En reunió mantinguda amb representants de l’Ajuntament de Sant Feliu i del teixit associatiu del barri, es va valorar positivament la barreja d’usos prevista al futur espai de relació.  Pel que fa a la zona de pistes,  el municipi disposa d’un espai similar al carrer Carles Mercader cantonada amb Miquel Reverter, en zona urbana i en proximitat amb habitatges (10/15m), sense que es produeixin greus molèsties al veïns de l’entorn. Quan finalitzin les obres l’Ajuntament estarà amatent a que no es degradi l’espai i a que sigui compatibles tots els usos previstos, regulant, si es el cas, els que puguin generar molèsties  a l’entorn. 
______________________________

És així, l'ajuntament (per molt que justifiquin) continua planificant i actuant urbanísticament d'esquenes a la població, sense obrir la participació real al poble, i amb una manca de sensibilitat considerable vers la natura, encara que en aquest cas es tracti d'un estanyol artificial, que s'ha convertit en hàbitat i ecosistema de diverses espècies, on destaquen els ànecs.

Les obres d'urbanització del barri de Mas Lluí de Sant just Desvern van destruir fa pocs anys algunes hectàrees d'antigues zones de conreus per tal d'encabir 16 blocs de pisos, a tocar i a dins l'espai natural de Collserola, alguns d'ells ja estan edificats i habitats.
Ara, la idea de pavimentar tota la zona verda per fer les pistes esportives fins a tocar el llac, als límits de Sant Just amb Sant Feliu, acaba per trencar tota l'harmonia de la zona verda del parc Europa amb la seva connexió a Collserola.

Estem intentant realitzar una valoració de l'impacte ambiental que suposa aquesta obra, per mirar de proposar mesures alternatives que el minimitzin.

--
Oleguer Farràs
CEPA /
Alnus - Ecologistes de Catalunya
Plataforma cívica per a la defensa de Collserola





Fa pocs anys el Mas Lluí era una autèntica zona verda, amb pastures i conreus.



2 comentaris:

  1. Apreciado Sr.Daniel

    En relación a su correo comentarle que la disposición de las pistas me parecen adecuadas . Recordarle que a menos de 50m disponen de un colegio equipado con las mismas pistas y con el transito diario de vehículos en recogida de menores los cuales aparcan encima de las aceras no respetando el paso de los demás vecinos .
    No le parece que también afecta al ecosistema del lago de los patos? Hacen hincapié en su blog (llegaron las máquinas de Sant Just Desvern y arrasaron con todo …….) parece increíble que no recuerden que hace unos pocos más años llegaron las máquinas de Sant Feliu y arrasaron con toda la zona de montaña creando Mas Lluí .
    Siendo una zona delimitada fuera de su barrio respeten los equipamientos y las zonas designadas para su uso ya que no sufren los mosquitos ,moscas y demás insectos que provienen de estas zonas sin uso .
    Nuestros bloques están próximos a pistas de paddel (partidos hasta las 10 de la noche ), piscinas comunitarias (baños y fiestas hasta las tantas),etc………….Parece que todos estos matices no se contemplan en sus escritos :

    Saludos

    ResponElimina
    Respostes
    1. No sabem a qui es refereix quan diu: Sr. Daniel, així i tot creiem que val la pena preservar l'espai "natural", aigua i ocells, ara cal que l'ajuntament responsable Sant Feliu, faci una actuació de manteniment científica, volem dir: netegi l'aigua, elimini fauna invasor, com o són les tortugues, cal que els dos ajuntments es posin d'acord en el tema de les pistes i tota la zona, per exemple es pot plantar més arbres entre el llac i les pistes si al final es fan. Tot plegat cal parlar amb els ajuntaments respectius i el veinat mobilitzat.

      Elimina

Si vols pots expressar la teva opinió en el comentari...
També pots crear una nova entrada relacionada amb l'objectiu ambientalista o crític del Bloc, enviant un correu a oleguer.farras@gmail.com, opcional afegir una foto adjunta.